Tineke Buursema (Burum, 1975)

Wie mij als kind heeft gekend, zou nooit hebben gedacht dat ik yogadocent zou worden. Ik was de studiebol die als laatste gekozen werd bij gym.

Tineke in baddha padmasanaNa het VWO was ik wel klaar met leren en volgde ik mijn hart door naar de kunstacademie te gaan. Hier leerde ik onder andere veel over filosofie, anatomie en anders kijken naar de wereld. Omdat ik na de opleiding echter geen flauw idee had hoe ik mijzelf in levensonderhoud moest gaan voorzien besloot ik dit keer naar mijn ouders te luisteren en een vak te leren. Dat werd bouwkunde. 

Op kantoor ontwikkelde ik helaas nekklachten door stress. Ik moest leren ontspannen zei de psychosomatische fysiotherapeut en ze leerde me de “bodyscan”. Dat was een compleet nieuwe ervaring voor me. Nog nooit eerder had ik het aangedurfd om gedachten los te laten om met aandacht mijn lichaam te observeren. Maar ik had zo’n vreselijke pijn dat ik haar op haar woord geloofde toen ze zei dat alles wat belangrijk was wel weer terug zou komen. Ik ging in gedachten naar mijn voeten en voelde voor het eerst mijn voeten, mijn handen, mijn hele lichaam van binnenuit. In tien minuten had ik een volledige reis door mijn lichaam gemaakt en ik voelde me lichter en blijer dan ik me kon heugen. En ze had gelijk, alles wat belangrijk was kwam terug, en hoe! Het was een stuk helderder en overzichtelijker in mijn hoofd. Dit wilde ik wel iedere week doen! Maar hoe?

Yoga? Echt niet!

In die tijd was ik lid van een kleine sportschool in Groningen, Sportief ‘90. Het was de eerste plek waar ik me op mijn gemak voelde bij lichaamsbeweging. In die tijd werd BodyBalance geïntroduceerd op zondagochtend. Toen ik hoorde van de tien minuten eindontspanning heb ik me meteen opgegeven.

Een paar jaar lang ging ik iedere zondag trouw naar deze les, totdat ik verhuisde naar een klein dorpje buiten de stad. Totaal niet bewust van de gevolgen, zegde ik mijn lidmaatschap op. Het duurde slechts een paar maanden voordat de fysieke en mentale klachten terugkwamen. Ik besloot mijn laatste lerares op te zoeken die inmiddels bij een yogastudio werkte. Toen daar de BodyBalance ook stopte was ik aangewezen op Poweryoga. Het koste heel wat overtuiging van de studio om mij deze les te laten proberen. Ik had nog steeds het idee dat yoga zweverig was. 

Maar niets bleek minder waar. Door yoga kreeg ik juist grond onder mijn voeten en leerde ik mijn eigen pad te bewandelen. Yoga bracht me in contact met mijn gevoel en daardoor leerde ik beslissingen te nemen die beter bij mij passen. En dat klinkt allemaal ontzettend zweverig voor iemand die dit nooit ervaren heeft. Maar het mooie is nu dat je door yoga beoefening veel minder bezig bent met wat andere mensen van jou denken. Je wenst alleen maar dat zij hetzelfde mogen ervaren.

Voor de klas

Ik werkte nog steeds als bouwkundige toen mijn Poweryoga docente door ziekte plotseling de les moest opgeven. Om hiervoor snel een oplossing te vinden werd ik als gedreven yoga beoefenaar en trouwe vrijwilliger van de studio gevraagd om deze les over te nemen. In eerste instantie begon ik uit bezorgdheid voor mijn mede yogi’s, want ik had zelf de impact van stoppen immers al eens ervaren en wilde voorkomen dat anderen in datzelfde gat zouden vallen.

Daarom ging ik fanatiek aan de slag om binnen de kerstvakantie de Poweryogales onder de knie te krijgen en oefende het lesgeven zowaar op mijn ouders. In januari 2011 begon ik met de eerste lessen op zondagochtend. Natuurlijk was het bij lange na niet perfect, maar ik kreeg veel support van de yogi’s die me dankbaar waren dat ik het stokje overnam. Langzamerhand kreeg ik het juiste tempo van het dirigeren te pakken en ik begon er lol in te krijgen. Het lesgeven beviel zelfs zo goed dat ik in datzelfde jaar begon aan een opleiding tot Vinyasa yoga docent in Amsterdam. En het jaar daarop startte ik mijn eerste yogaschool.
Lees hier meer over mijn manier van lesgeven.

Beeldend kunstenaar

Op het kunstzinnige vlak heb ik inmiddels ook weer mijn draai gevonden. Het heeft lang geduurd, voordat ik het academische denken kon loslaten om weer vrij als een kind te kunnen werken vanuit het hart en intuïtie.

Zowel in mijn werk als yogadocent als dat van portretschilder wil ik bij de ander zoveel mogelijk de authentieke zelf naar boven halen. Ik wil de wereld een klein stukje mooier maken door zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met het licht dat in ieder van ons zit. Als kunstenaar vang ik schetsend wat jou bijzonder maakt en licht dat uit. Ook hier gebruik ik mijn scherpe oog, mijn gevoel voor humor, fantasie en drama om neer te zetten wie jij in mijn ogen bent.

Benieuwd naar mijn schilderwerk? Bezoek mijn profiel op Instagram @tientjeswonderland

Opleidingen

September 2011 – mei 2012
Opleiding (200 uur) Vinyasa yoga bij Johan Noorloos, Anat Geiger en Marcel van de Vis – Heil te Amsterdam

Augustus 2012
Trainingsweekend Ashtanga Yoga bij Kamal Singh te Nijmegen

November 2012
Immersion (40 uur) Ashtanga yoga bij David Swenson te Eindhoven

Mei 2013
Trainingsweekend Ashtanga yoga bij Gregor Maehle te Groningen

Januari 2014 – september 2014
Opleiding (200 uur) Hatha yoga bij Kenny Graham en Tony Giuliano te Groningen

Augustus 2014 – februari 2015
Opleiding (80 uur) Holistische Kinderyoga bij Arterre te Zwolle

Mei 2015
Trainingsweekend Ashtanga yoga bij Kino MacGregor te Amsterdam

November 2016
Driedaagse training Ashtanga yoga bij Marilou van Hoek te Utrecht

Augustus 2019
Immersion (40 uur) Ashtanga bij Manju Jois te Domburg
Lees hierover meer in mijn blog.

Mei 2020
Kriyas en pranayama online training bij Marilou van Hoek

Werk

Januari – december 2011
Docent power yoga bij Power yoga te Groningen

April 2012 – april 2013
Oprichter en yogadocent YogaColours te Groningen
Locatie: Blekerstraat

September 2012 – heden
Yogadocent bij Buurtcentrum Oranjewijk te Groningen

April 2013 – augustus 2016
Oprichter en yogadocent Yoga Studio Intens te Groningen
Locaties: Kraneweg en Reitdiepschool (vanaf okt. 2012)

September 2016 – heden
Oprichter en yogadocent Yoga Lifestyle Center te Groningen
2016 – 2018 locatie Friesestraatweg
2018 – heden locatie Taco Mesdagstraat

Mei 2017 – januari 2018
Oprichter, docent en coach bij de yoga verdiepingstraining Be the Change te Groningen