Niet gehecht zijn

Wij denken vaak in tekorten, terwijl er in werkelijkheid overvloed is. De natuur geeft ons wat er nodig is.

Ons ego en de rijkdom van het Westen maakt ons echter gehecht. En gehechtheid doet lijden. Hoe meer bezittingen, hoe groter het lijden. Met het 8-voudige pad (ashtanga yoga), omschrijft Patanjali in 8 opwaartse stappen, de disciplines die nodig zijn om ons te verlossen van het lijden. De eerste stap (anga) zijn de yama’s: algemene leefregels.

Daarin is de 5e yama Aparigraha (spreek uit: apariekraha): niet hebzuchtig of materialistisch zijn. Voor de meeste mensen is het niet eenvoudig om niet te hechten aan materie en resultaten. Yoga is ook niet eenvoudig. Aparigraha is het vermogen om tevreden te kunnen zijn met eenvoud. De eenvoud brengt je naar verlichting.

We zijn niet alleen gehecht aan spullen, maar ook aan een beeld die we over onszelf hebben gecreëerd. Wanneer we ontslagen worden uit een bepaalde functie, zijn we niet alleen een inkomen kwijt, maar ook nog eens het beeld dat we van onszelf hadden. Door niet vast te houden aan dit beeld of het beeld nooit te vormen, doorbreek je oude vastgeroeste patronen (samskara’s) en kom je dichter bij je ware zelf.

Op de yogamat oefen je fysiek wat je in het dagelijks leven zou willen bereiken. Hoe kun je dat nu doen met ongehechtheid? Door simpelweg los te laten wat je met de houding wilt bereiken. Voer je een houding uit om steeds verder te komen in de houding of om dichter bij jezelf te komen? Kun je zien dat je kunt leren van de houding en tevreden zijn met wat er is? Dat is Aparigraha

‘Het maakt me niet uit wat er gebeurt. Dat is de essentie van innerlijke vrijheid. Het is een universele waarheid: laat gehechtheid aan resultaten los en diep van binnen voel je je goed, wat er ook gebeurt.’ – Jiddu Krishnamurti